Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Grote lawine bij Zermatt eist drie mensenlevens

Roel op 02 april 2024· 3 reacties

Screenshot van de lawine in Zermatt. Beeld: Ponoma Media
Screenshot van de lawine in Zermatt. Beeld: Ponoma Media

Een grote lawine in het Zwitserse Zermatt heeft gisteren een zware tol geëist. Er vielen drie doden en een gewonde. Het ongeluk gebeurde buiten de piste in het deelgebied Riffelberg.

Video

Het ongeluk vond iets na 14 uur plaats in off-piste terrein ter hoogte van het bergstation Furi-Riffelberg op een hoogte van ongeveer 2500 meter. Op sociale media zijn enkele videos te vinden van de lawine.

‘Mensen gaan toch’

Er zouden twee lawines naar beneden zijn gekomen die door skiërs zelf getriggerd waren. Op het moment van het ongeluk gold lawinegevaar 4 op een schaal van 5 vanwege de zware sneeuwval en veel wind van de afgelopen dagen. De chef van de bergredding en lawinedienst in Zermatt, Bruno Jelk, zei in een gesprek met SRF Radio niet te kunnen begrijpen dat de skiërs zich op dat moment buiten de piste ophielden: “We kunnen waarschuwen wat we willen, maar de mensen gaan toch”. Hij deed de uitspraak voordat bekend was dat er doden waren gevallen.

Volgens pomona.ch waren de vier freeriders bezig met een afdaling door een gesloten wildreservaat toen ze werden meegesleurd door de lawine. De lawine trof geen geopende pistes in het skigebied van Zermatt. Gedurende de dag werd een groot aantal reddingswerkers ter plaatse en vanuit de lucht ingezet om naar vermiste personen te zoeken. De uiteindelijke balans vanochtend was drie doden en een gewonde.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Ik snap de uitspraak van de chef bergredding volkomen… het is gewoon niet verstandig buiten de pistes te gaan met hoog gevaar, zelfs met goede training lijkt het mij echt onverstandig. Niet alleen voor jezelf maar ook als de lawine over een piste met skiers heen gaat, of andere skiers buiten de piste.

Veel sterkte aan de nabestaanden en ik hoop dat degenen die het gezien hebben hulp krijgen.

*bericht bewerkt door LoveToSki op 02 apr 2024 09:36

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Keer een lezing bijgewoond van Hr Jelk, da’s geen koekenbakker, volkomen begrijpelijke opmerking. Keuze met dramatische afloop, dat gun je niemand.

Edwin van Riel

Ik ben sinds 2017 skileraar in Zermatt. De lawine was vlak onder Riffelberg buiten de piste waar een hele rits waarschuwingen aan een afzetting hangt waarop duidelijk te lezen is dat het verboden terrein is. Inderdaad ‘Wildschutzgebiet’ maar ook omdat het een zeer steile helling is met veel rotsen. Onbegrijpelijk dat mensen gewoon onder deze afzetting door skiën met zoveel nieuwe sneeuw. En dan is het ook nog een helling op het westen vol in de zon waardoor de sneeuw nat en zwaar wordt in de middag. Heel triest, maar dan vraag je om ellende. Eén van de 10 officiële FIS pistenregels is niet voor niets dat je je als skiër moet houden aan de aanwijzingen en ‘verkeersborden’ op de piste. Die staat er niet om ze te negeren. Mensen skiën ook steeds weer over duidelijk afgesloten en afgezette pistes met borden ‘pas op lawinegevaar’. Pistes worden niet voor niets afgesloten. Ga er nooit op!

Plaats een reactie